wat is DNS?

DNS staat voor Domain Name System. Het is een systeem dat wordt gebruikt op het internet om mensvriendelijke domeinnamen, zoals “www.example.com“, te vertalen naar numerieke IP-adressen die computers begrijpen. In plaats van dat mensen IP-adressen moeten onthouden, kunnen ze eenvoudig domeinnamen gebruiken om websites, e-maildiensten en andere online bronnen te bereiken.

Preferred DNS

143.47.183.16

Alternative DNS

144.21.36.123

Hier is hoe het DNS-systeem werkt:

  1. Domeinnaanvraag: Wanneer je een URL in je webbrowser invoert, zoals “www.example.com“, begint het DNS-proces. Je computer stuurt een verzoek naar een DNS-server om het IP-adres te achterhalen dat hoort bij de opgegeven domeinnaam.

  2. Caching: Vaak zal je internetprovider of router een cache van recent vertaalde domeinnamen en bijbehorende IP-adressen hebben. Dit helpt de snelheid van het proces te verhogen, omdat de DNS-server niet elke keer opnieuw hoeft te worden geraadpleegd voor dezelfde domeinnamen.

  3. Recursive DNS-server: Als de domeinnaam niet in de cache wordt gevonden, zal je computer contact opnemen met een Recursive DNS-server van je internetprovider. Deze DNS-server is verantwoordelijk voor het vinden van het juiste IP-adres voor de gevraagde domeinnaam. Als deze server de informatie niet al in zijn cache heeft, zal hij stappen ondernemen om het antwoord te vinden.

  4. Iterative Query: De Recursive DNS-server begint met het stellen van vragen aan andere DNS-servers, beginnend bij de root DNS-servers. Deze root-servers weten waar de DNS-informatie voor de verschillende top-level domeinen (zoals .com, .org, .net) wordt bewaard.

  5. Top-level DNS-servers: De Recursive DNS-server wordt doorverwezen naar de juiste top-level DNS-server voor het gevraagde domein (bijv. .com-server).

  6. Authoritative DNS-server: De top-level DNS-server verwijst de Recursive DNS-server naar de Authoritative DNS-server van het specifieke domein (bijv. example.com). Deze server heeft het definitieve antwoord over welk IP-adres aan de domeinnaam is gekoppeld.

  7. IP-adres retourneren: De Authoritative DNS-server geeft het IP-adres terug aan de Recursive DNS-server, die het vervolgens in zijn cache opslaat en het ook naar jouw computer terugstuurt.

  8. IP-adres gebruiken: Nu je computer het IP-adres heeft ontvangen, kan het een directe verbinding maken met de webserver die bij dat IP-adres hoort. Dit stelt je in staat om de gewenste website op te roepen.

Dit hele proces gebeurt in een fractie van een seconde, waardoor het lijkt alsof je bijna onmiddellijk toegang hebt tot websites via hun domeinnamen. DNS is van cruciaal belang voor het functioneren van het internet omdat het de vertaling mogelijk maakt tussen de begrijpelijke namen die mensen gebruiken en de numerieke adressen die computers nodig hebben om met elkaar te communiceren.

Scroll to Top